31 Temmuz 2009 Cuma

Erzincan'da korkutan deprem

0 yorum


Erzincan'da deprem paniği. Halk sarsıntının ardından bu kez da artçı şok ile sarsıldı. Depremin merkez üssü Çağlayan.

Erzincan Çağlayan'da saat 10.37'de 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 3.2 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem sonrası halk sokaklara döküldü.

Sarsıntının hemen ardından, iki kez artçı sarsıntı meydana geldi.

28 Temmuz 2009 Salı

Araziye hazirlik ve pusula kullanimi

0 yorum

Arazi Çalışmasına Hazırlık Nasıl Yapılır?Jeolojik çalışmalarda, çalışılan konuya (Genel Jeoloji, Mühendislik Jeolojisi, Maden yatakları, Mineraloji-Petrografi, Hidrojeoloji vb.) bağlı olarak araziye çıkmadan önce hazırlık çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan hazırlıklar ortak olarak şu şekildedir:

Jeolojik Zaman Tablosu

0 yorum


Jeolojik zamanlar
yerin oluşundan bu güne kadar geçirdiği şekil, isi, bitki örtüsü, v.b. değişikliler. jeoloji bilimi yönünden incelendiğinde, ilkel zaman, birinci zaman, ikinci zaman, üçüncü zaman ve dördüncü zaman olmak üzere beş büyük bölüme ayrildiği görülür.
bu çeşitli zamanlarin her biri de devirlere, devirler tabakalara, tabakalar da daha küçük kisimlara ayrilir.

26 Temmuz 2009 Pazar

Jeoloji Mühendisliği Nedir?

0 yorum

Jeoloji, yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceler, jeoloji mühendisliği bölümünde, jeoloji biliminin sağladığı bilgileri mühendislik alanına uygulanmasına ilişkin yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapılır. Mta, Tpao, Dsi, İller Bankası, Tki, Devlet Karayolları, Ysi, seramik ve cam fabrikalarıl, deprem araştırma enstitüsünde çalışılabilir.
Programın Amacı: Jeoloji, yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceler. Jeoloji mühendisliği bölümü jeoloji biliminin sağladığı bilgilerin mühendislik alanına uygulamasına ilişkin kuram ve yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapar.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS), nisan ayının ilk yarısında, Lisans Yerleştirme Sınavı’nın da (LYS) hazir

0 yorum

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS), nisan ayının ilk yarısında, Lisans Yerleştirme Sınavı’nın da (LYS) haziran ayının ikinci yarısında bir ya da iki hafta sonunda yapılacağını bildirdi.

Üniversiteye girişle ilgili yeni sistemin ayrıntılarını anlatmak üzere YÖK’te basın toplantısı düzenleyen Yarımağan, daha önce alınan 2 aşamalı sınav sistemi kararı doğrultusunda, birinci aşama sınavı olan YGS’nin nisan ayının ilk yarısında yapılacağını bildirdi.
Yarımağan, sınavda Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimler testleri uygulanacağını belirterek, ”Buradaki testlerin niteliği, ortak müfredata dayalı testler olacak. Yani tüm okul türleri ve alanlarda okutulan derslerle ilgili sorular sorulacak. Aynen bugün, 2009 yılındaki sınavdaki ilk dört testte olduğu gibi” dedi. Yarımağan, sınavda, tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacağını belirtti.

YGS sonucunda altı puan türü oluşturulacağını anlatan Yarımağan, daha önce Sayısal-1, Sözel-1, Eşit Ağırlık-1 olmak üzere üç puan türü olduğunu hatırlattı.

Yarımağan, YGS-1 ve YGS-2′nin Sayısal-1 yerine, YGS-3 ve YGS-4′ün Sözel-1 yerine, YGS-5 ve YGS-6′nın da Eşit Ağırlık-1 yerine kullanılacağını kaydetti.

Yeni puan türleri arasındaki farka da değinen Yarımağan, YGS-1′de temel matematiğin, YGS-2′de de fen bilimlerinin ağırlıklı olacağını ifade etti.

Yarımağan, ”2009′da Sayısal-1 ile girilen programların bir kısmına YGS-1 ile girilecek, bir kısmına da YGS-2 ile girilecek” diye konuştu.

YGS puanlarının değer aralıklarını anlatan Yarımağan, her puan türündeki puanların en küçüğünün 100, en büyüğünün 500 olan puanlar olarak hesaplanacağını söyledi.

Bu sınavda elde edilecek puanlar sonucunda üç taban puan olacağını belirten Yarımağan, ”Bir tanesi Önlisans Taban Puanı-1… Bu taban puanını geçen adaylar önlisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek, bu seneki 145′in karşılığı. İkinci bir taban puan adaylara, ikinci aşama sınavlara katılma hakkı sağlayacak. Üçüncü taban puan da lisans programlarını tercih etmek için kullanılacak” dedi.

Yarımağan, YÖK Genel Kurulu’nun taban puanların daha sonra belirlenmesi kararını aldığını anımsatarak, taban puanların en geç sonbaharda 2010 ÖSYS Kılavuzu’nda açıklanacağını bildirdi.

-İKİNCİ AŞAMA SINAVI (LYS)-

LYS’nin Haziran ayının ikinci yarısında bir ya da iki hafta sonunda yapılacağını belirten Yarımağan, bunun yapılacak kamuoyu araştırmasıyla, adaylara uygulanacak anketler sonucunda belirleneceğini kaydetti.

Yarımağan, LYS’de matematik, fen bilimleri, edebiyat, coğrafya, sosyal bilimler ve yabancı dil sınavının uygulanacağını ifade ederek, testler için ayrı soru kitapçıklarının kullanılacağını, cevap kağıtlarının ise ortak olacağını belirtti.